Nefroblastoom bij kinderen

Epidemiologie

Het nefroblastoom, ook wilmstumor genoemd, vertegenwoordigt 90 % van de niertumoren bij kinderen. Het komt het vaakst voor bij kinderen jonger dan 5 jaar. Een niertumor bij kinderen verschilt globaal zeer sterk van de niertumor bij volwassenen, zowel wat de verschijningsvorm betreft als zijn reactie op de behandeling. Het is een tumor die doorgaans zeer snel groeit.

Symptomen

Het vaakst wordt geïsoleerd een abdominale massa ontdekt, ofwel door de ouders, ofwel door een aandachtig systematisch onderzoek van de behandelende arts. Doorgaans zijn er geen “andere” klinische symptomen, maar in sommige gevallen is er wel sprake van buikpijn, koorts of bloed in de urine.

Diagnose

Het is belangrijk om de locatie van de massa precies te bepalen met een echografie, vaak aangevuld met een scan van de borstkas en buikholte.

Een biopsie van de massa is enkel nodig in het zeldzame geval van een bijzondere klinische verschijningsvorm. Bijvoorbeeld om de oorsprong van de massa, een bijzondere uitbreiding of een atypische verschijningsvorm bij zeer jonge kinderen of bij kinderen ouder dan 8 jaar te preciseren.

Andere onderzoeken worden uitgevoerd om na te gaan of de behandelingen met de gebruikelijke doses goed verdragen zullen worden:

  • Hartecho
  • ECG

Behandeling

De behandeling begint meestal met chemotherapie. Deze is bedoeld om het volume van de tumor te verkleinen.

In tweede instantie (na 4-6 weken behandeling) voert de chirurg een nefrectomie uit (hij verwijdert de zieke nier).

De nier wordt vervolgens uitgebreid microscopisch onderzocht om na te gaan hoe de behandeling het best kan worden voortgezet:

  • ofwel wordt de behandeling stopgezet en wordt de patiënt zorgvuldig opgevolgd met radiografisch onderzoek van de longen en een buikechografie.
  • ofwel wordt de chemotherapie gedurende 17 maanden hervat.

Deze behandeling kan worden gecombineerd met radiotherapie volgens vastgelegde criteria van internationale protocollen.

Contact

Voor bijkomende informatie of vragen kunt u contact opnemen met het secretariaat van de dienst pediatrische hematologie en oncologie op het nummer + 32 2 764 23 50.