Onthaal van de ouders

Het nursingteam van het pediatrisch dagziekenhuis

Het team verwelkomt baby’s, kinderen en adolescenten die komen voor een aanpassing of controle op een raadpleging alsook kinderen die in behandeling zijn of een ambulant onderzoek moeten krijgen.

De activiteiten van het dagziekenhuis zijn onderverdeeld in twee grote pijlers:

  • De raadplegingen
  • De kamers

De raadplegingen

Als uw kind op raadpleging komt, wordt het onderzocht door een arts in een raadplegingsbox. Indien nodig neemt de verpleegkundige bloed af in de bloedafnamezaal. Sommige resultaten ontvangt u nog dezelfde dag van de arts, terwijl deze termijn voor sommige analyses wat langer is en daarvoor een bijkomende consultatie vereist is.

De kamers

Als uw kind komt voor een behandeling (perfusie, transfusie, chemotherapie …) of een onderzoek onder verdoving (punctie, beeldvorming …), krijgt het een kamer.

Indien nodig neemt de verpleegkundige bloed af of de perfusie aanbrengen. De arts onderzoekt het kind.

Op een kamer krijgt uw kind een maaltijd.

Bij uw aankomst in het dagziekenhuis

Het dagziekenhuis van pediatrische hematologie en oncologie is gelegen op verdieping -3 (route 490) van het Institut Albert Ier et Reine Elisabeth dat deel uitmaakt van het Universitair Ziekenhuis Sint-Lucas.

Het secretariaat is geopend van maandag tot vrijdag van 8 tot 13 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.

Om uw kind zo goed mogelijk te helpen in het dagziekenhuis, vragen wij u vriendelijk om:

- het exacte uur van uw afspraak in het dagziekenhuis te respecteren om vertragingen te vermijden

- zich te melden aan het onthaal bij opname in het dagziekenhuis

  • afspraken alleen te annuleren in geval van overmacht en het secretariaat minstens 24 uur op voorhand te verwittigen van deze annulatie
  • rekening te houden met het feit dat de afspraak, als u niet aanwezig bent zonder te verwittigen, zal worden gefactureerd
  • contact op te nemen met het secretariaat als u een spoedafspraak wenst. Zij zullen dan de artsen verwittigen waarna zij zelf met u contact zullen opnemen. Als u zich meldt in het dagziekenhuis zonder afspraak, kan het medisch team u niet behandelen

- u anderhalf uur voor uw afspraak te melden in het dagziekenhuis als er bloed moet worden afgenomen

 

Contact

Het nursingteam van het dagziekenhuis is bereikbaar via het secretariaat op het nummer +32 2 764 23 50

Het nursingteam van unit 82

Het verzorgend team van unit 82 bestaat uit 1 hoofdverpleegkundige, 25 verpleegkundigen, 3 zorgkundigen, 2 administratieve verpleeghulpen en 1 logistieke hulp. Dit uitgebreide team werkt per pauze en verzorgt uw kind dag en nacht.

De leden van het team werken nauw samen met de verschillende belanghebbenden en baseren hun dagelijks werk op de waarden van de instelling, namelijk: respect, samenwerking, kwaliteit en uitmuntendheid, verantwoordelijkheid en een open houding tegenover verandering.

Door een nauwe samenwerking met de ouders of referentiepersoon kan het kind geleidelijk aan zijn nieuwe omgeving beheersen en de steun van zijn familieleden genieten in deze heftige periode.

“Wij hechten veel belang aan het welzijn van het kind en zijn ouders en daarom proberen wij zijn ritme zo goed mogelijk te respecteren.  Ondanks zijn ziekte hebben wij oog voor zijn evolutie en groei.”

Bezoekuren

Papa en mama mogen hun kind in het ziekenhuis komen bezoeken van 8 tot 20 uur.

Andere bezoekers zijn toegelaten van 14 tot 20 uur.

Het aantal bezoekers is beperkt tot 2 personen per kind.

Kinderen jonger dan 15 jaar zijn niet toegelaten op de dienst om sommigen van onze kleine patiëntjes te beschermen

Blijven slapen bij uw kind in het ziekenhuis (“rooming-in”)

Eén ouder mag bij zijn kind blijven slapen.

Onze kleine patiëntjes moeten in hun eigen bed slapen en niet in dat van de aanwezige ouder.

De slaapbank moet verplicht voor 8 uur ‘s ochtends worden opgeborgen in een van de kasten voor unit 82 en mag slechts vanaf 20 uur opnieuw op de kamer worden gezet.

Elke patiënt en zijn begeleider moeten hun eigen toiletspullen meebrengen (handdoeken, washandjes, tandenborstel en tandpasta, douchegel …). Wij geven enkel handdoeken aan patiënten in schone isolatie, niet aan de begeleider.

Het gebruik van de toiletten in de kamers is strikt voorbehouden aan onze patiënten. Bezoekers kunnen de toiletten in de gang gebruiken, buiten de dienst.

Speelkamer

De speelkamer is enkel toegankelijk voor kinderen die zijn opgenomen in het ziekenhuis van 10 tot 12.15 uur en, om een middagdutje mogelijk te maken, van 14 tot 20 uur.

Tijdens de week is er een animator aanwezig tot 16 uur.

Broes en zusjes van onze patiënten zijn welkom in Atelier Arcadie op woensdag en zaterdag in de namiddag van 14 tot 17 uur (ook tijdens de schoolvakanties)

Maaltijden

Uw kind krijgt van ons evenwichtige maaltijden, aangepast aan zijn leeftijd, aan zijn voedingsgewoonten en aan zijn ziekte (eventueel dieet).

Breng geen soep, chips, frisdrank mee (dat is slecht voor hun dieet!!!).

Voor baby’s wordt de fruitpap gemixt op de verdieping zelf.

De begeleider ontvangt ‘s ochtends een ontbijtticket en kan voor 11 uur terecht in “Chou vert et Vert chou” (in de inkomhal op niveau 0).

Inlichtingen nodig ?

De verpleegkundigen staan steeds tot uw beschikking.

Om een goede continuïteit van de zorg te garanderen, houden de verpleegkundigen briefing van 7 tot 7.30 uur, van 13.30 tot 14 uur en van 20.30 tot 21 uur.

Gelieve hen tijdens deze uren niet te storen behalve in een noodgeval natuurlijk.

Kind in isolatie

Als een kind in (schone of vuile) isolatie ligt, richt u dan tot de verpleegkundigen voor meer inlichtingen.

 

Contact

Het nursingteam van unit 82 is bereikbaar op het nummer +32 2 764 82 03

Het nursingteam van unit 56

Unit 56 is een aseptische unit bestaande uit 2 kamers voor pediatrie en 4 kamers voor volwassenen. Er worden navelstreng-, beenmerg- en stamceltransplantaties uitgevoerd. Patiënten komen binnen voor een autotransplantatie, een allotransplantatie van een verwante of onverwante donor en blijven gemiddeld 4 tot 6 weken in isolatie.  De verzorgde patiënten hebben immuundeficiëntie, medullaire aplasie, leukemie enz.

Het team werkt nauw samen met pediaters, verpleegkundigen, zorgkundigen, kinesisten, psychologen, maatschappelijk assistenten, diëtisten, schoonheidsspecialisten, en met het animatieteam en de school.

 

Contact

Het nursingteam van unit 56 is bereikbaar op het nummer  +32 2 764 56 03