Onderzoeken bij kinderen

De echografie

Deze techniek gebruikt ultrasone geluidgolven, net zoals bij een echografie tijdens de zwangerschap.  Bij deze techniek krijgen we zeer precieze beelden van de te onderzoeken gebieden.  Dit onderzoek is pijnloos.

Magnetic resonance imaging of MRI

Dit is een pijnloze techniek om beelden van het organisme in plakjes te verkrijgen.  De techniek maakt gebruik van de interactie tussen het natuurlijke magnetisme van het lichaam en de grote magneet van het toestel. Deze techniek gebruikt geen röntgenstraling. Soms wordt een contrastvloeistof, gadolinium, gebruikt.

De PET-scan

Kankercellen gebruiken energie om zich te snel en ongecontroleerd te delen.  Dit onderzoek brengt de haarden van sterke stofwisselingsactiviteit aan het licht.

Eerst wordt een zeer zwak radioactieve stof ingespoten: een isotoop die zich vasthecht aan zones met abnormale activiteit overal in het lichaam: de primitieve tumor en/of de uitzaaiingen.  Vervolgens wordt het kind in een machine gelegd met verschillende sensoren die de radioactiviteit van de ingespoten stof registreren.  Vervolgens worden de beelden bekeken op een computer.  Soms wordt het onderzoek gecombineerd met een scan om nog preciezere beelden te krijgen.

Lumbaalpunctie

Doelstelling

In het centrale zenuwstelsel, bestaande uit de hersenen en het ruggenmerg (gevormd door de zenuwen die omlaaggaan in de wervelkolom), zit een vloeistof: het cerebrospinaal vocht (CSV).

Met een lumbaalpunctie kan worden nagegaan of er kankercellen aanwezig zijn op cerebrospinaal niveau.  Met de lumbaalpunctie kunnen ook geneesmiddelen worden ingespoten om de kankercellen te doden, die aanwezig zijn in dit gebied dat erg moeilijk toegankelijk is via andere methodes.

Praktisch

Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een fijne naald die tussen twee wervels in de onderrug wordt geprikt. ponction lombaire 

Kinderen worden voor dit onderzoek in slaap gedaan en voelen dus geen pijn.  Gezien de drukschommelingen in het CSV is het raadzaam om gedurende minstens 2 uur te blijven liggen om misselijkheid en hoofdpijn te vermijden.

Het droge, schone verband moet na de punctie twee dagen blijven zitten.

Beenmergpunctie

Doelstelling

Een beenmergpunctie gebeurt in het bot van het bekken.  Hierbij wordt beenmerg afgenomen.  Dat is het hart van het fabriekje waar bloed wordt aangemaakt: de rode bloedcellen, de witte bloedcellen en de bloedplaatjes.  Met dit onderzoek kan worden onderzocht of de aanmaak hiervan wordt verstoord door de aanwezigheid van woekerende abnormale cellen.  Dit wordt een myelogram genoemd.

Praktischponction médullaire

Kinderen worden voor dit onderzoek in slaap gedaan en voelen dus geen pijn.  Als ze wakker worden kunnen ze een pijn voelen die vergelijkbaar is met die van een hematoom.  Aarzel niet om in dat geval een pijnstiller te vragen.  

Het droge, schone verband moet na de punctie twee dagen blijven zitten.

Standaard radiografie

De röntgenstralen voor een radio doorkruisen de weefsels allemaal op een andere manier afhankelijk van de dichtheid ervan (bot is harder dan vet bijvoorbeeld).  Deze techniek maakt het mogelijk om een globaal beeld van de te onderzoeken gebieden te krijgen.  Dit is een pijnloos, snel onderzoek.  

De scanner of CT-scan

Dit is een pijnloze techniek om het organisme plakje voor plakje weer te geven. De röntgenstralen zijn dezelfde als die worden gebruikt bij radiografie. Soms injecteren we tijdens het onderzoek een product op basis van jodium om beter het verschil te maken tussen gezonde en door kanker aangetaste weefsels.  De duur van het onderzoek verschilt, maar duurt zelden langer dan 30 minuten.

Scintigrafie

Net zoals de PET-scan is dit onderzoek gebaseerd op het inspuiten van een isotoop om de gebieden in het organisme te onderzoeken die veel energie verbruiken. Dit onderzoek is bijzonder geïndiceerd voor het opvolgen van bottumoren.