Tumoren van het centrale zenuwstelsel (CZS) bij kinderen

Epidemiologie

Dit zijn de meest voorkomende solide tumoren in de pediatrie. Ze vertegenwoordigen bijna 30 % van de tumoren bij kinderen. De meeste ontwikkelen zich ter hoogte van de hersenen en 10 % vinden hun oorsprong in het ruggenmerg.

Tumoren van het CZS worden ingedeeld in zogenaamde laaggradige, weinig agressieve tumoren (die niet noodzakelijk altijd een behandeling vereisen) en zogenaamde hooggradige, eerder agressieve tumoren (met een zeer gevarieerde prognose).

Om de meest geschikte behandeling te kunnen kiezen, is het noodzakelijk om het celweefsel waar de tumor zich ontwikkelt, te identificeren: gliacellen, embryonale cellen, kiemcellen, hersenvliescellen, plexus choroideus.

Symptomen

De initiële symptomen variëren sterk en hangen af van de locatie, de grootte en de groeisnelheid van de tumor. De meest voorkomende symptomen zijn hoofdpijn, braken (vaak ‘s ochtends), problemen bij stappen en met het evenwicht en gezichtsproblemen. Soms zijn de symptomen nog meer aspecifiek en bestaan ze uit langdurige pijn.

Diagnose

Wanneer er wordt gedacht aan een hersentumor, kunnen verschillende onderzoeken helpen bij de diagnose.

Beeldvorming is belangrijk om de exacte locatie en het volume van de tumor te preciseren. Er zijn twee technieken beschikbaar: de hersenscanner is in het algemeen snel toegankelijk en maakt het mogelijk met spoed informatie te verstrekken. MRI-scans (in het Engels magnetic resonance imaging) worden meestal in tweede instantie uitgevoerd. Deze scans geven meer precieze informatie over de grootte van het letsel en de plaats waar de tumor zich bevindt. Jonge kinderen moeten bij deze techniek worden verdoofd omdat het erg belangrijk is dat het kind een paar minuten niet beweegt!

Het is ook noodzakelijk dat de tumor volledig wordt verwijderd als de locatie dit toelaat zonder risico’s (dat noemen we een excisie), of dat een stukje van de tumor wordt verwijderd om het type te identificeren (dit noemen we een biopsie).

Behandeling

De behandelingsstrategie wordt besproken binnen een multidisciplinair team omdat ze verschillende parameters bevat om zoveel mogelijk tumorweefsel te verwijderen en tegelijkertijd complicaties en letsels aan het gezonde weefsel rond de tumor te beperken.

Chemotherapie is bijna altijd noodzakelijk. Met de neurochirurgische technieken, medische beeldvorming met scanner en nucleaire magnetische resonantie en radiotherapie kan vandaag de meest geschikte behandeling worden voorgesteld, met minder gevolgen dan in het verleden.

Contact

Voor bijkomende informatie of vragen kunt u contact opnemen met het secretariaat van de dienst pediatrische hematologie en oncologie op het nummer + 32 2 764 23 50.